Slaapmassage voor fibromyalgie patiënten

Wat is Fibromyalgie

Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd en behoort tot de meest voorkomende pijnsyndromen. De pijn die deze vorm van reuma veroorzaakt is zware spierpijn in het hele lichaam. Deze pijn bevindt zich in spieren, spier- en gewrichtsaanhechtingen en pezen in het hele lichaam. Helaas zijn dit vaak niet de enige klachten die een Fibromyalgie patiënt ondergaat maar ook: slapeloosheid, vermoeidheid, depressiviteit, hoofdpijn, stijfheid, concentratiestoornissen en darmklachten zijn veel voorkomende klachten.

Pijn is de belangrijkste klacht bij Fibromyalgie. Het verloop van de ziekte is erg grillig. “Goede” en “slechte” periodes wisselen elkaar af. Helaas is deze ziekte een chronische ziekte. Iedere Fibromyalgie patiënt ervaart de ziekte anders en ook het verloop van de ziekte is bij iedereen anders.

De Fibromyalgiepatiënt ervaart een domino-effect waarin het ene symptoom en het ontstaan ervan, van invloed is op een ander symptoom.

74% van de fibromyalgiepatiënten heeft last van slaapstoornissen. Zij zijn bijvoorbeeld niet in staat om in het diepe slaap stadium (delta-slaap) te komen, waarin het lichaam veel chemische stoffen voor de heropbouw aanmaakt waardoor weefsels worden hersteld en de groei van deze weefsels wordt bevorderd.

Groeihormoon, een van de meest overvloedige chemische stoffen voor de heropbouw, komt tijdens de delta slaap vrij en herstelt en bevordert de groeiweefsels. Omdat Fibromyalgiepatiënten de delta-slaap nooit ervaren, hebben zij een laag groeihormoon gehalte. Dit resulteert in een onvermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen. Groeihormoon heeft een groot effect op het bindweefsel. Bindweefsel is het voornaamste herstelmechanisme in het lichaam en de chemie ervan regelt de afweer tegen ontstekingen en genereert vloeistoffen, inclusief witte bloedlichaampjes en antilichaampjes, om infecties te kunnen bestrijden. De bindweefsels van de Fibromyalgiepatiënt worden stijf en gespannen, wat wordt veroorzaakt door een slechte aan- en afvoer van vloeistoffen door deze weefsels. Door ophoping worden de circulatie en de neurale transmissie nadelig beïnvloedt, waardoor de spieren en de omringende organen in een constante gespannen toestand verkeren.

Hoe ziet de slaapcyclus eruit

Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten. In een normale nacht wordt deze 4 à 5 keer doorlopen. Doorgaans word je na elke cyclus even wakker. Je lichaam checkt even of er geen pijnprikkels zijn, of je blaas niet te vol is en of de omgeving veilig is. Is er iets niet in orde, dan word je wakker om actie te ondernemen. Is alles in orde, dan slaap je terug in en begint de cyclus opnieuw.

Fase 1: inslaapfase
Je zweeft tussen waken en slapen. Je ogen vallen toe, de hersenactiviteit neemt af. Dit duurt een paar minuutjes.

Fase 2: lichte slaap
Je slaapt, maar nog niet diep. Je wordt niet meer van elk geluid wakker, maar als je toch wakker wordt, heb je nog niet het gevoel dat je goed hebt geslapen. Deze fase duurt iets minder dan een uur.

Fase 3: de overgangsfase naar de diepe slaap
Je ademhaling wordt regelmatig, je hartritme daalt en je spieren ontspannen. Deze fase duurt een 5-tal minuten.

Fase 4: de diepe slaap ook wel Deltaslaap genoemd
Als je nu wakker wordt, voel je je verward en heb je tijd nodig om je te realiseren waar je bent. Deze fase duurt iets minder dan 20 minuten en zorgt voor fysieke rust.

De REM-slaap
De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd. REM staat voor Rapid Eye Movement omdat de ogen tijdens deze fase voortdurend bewegen. Hartritme en ademhaling zijn in deze fase onregelmatig. Je spieren zijn totaal ontspannen en je bloeddruk stijgt. Tijdens de REM-slaap gebeurt de verwerking van gegevens en worden bepaalde zaken opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Het is ook de fase van het emotionele herstel. Omdat je lichaam volledig in rust is en je brein tegelijk op volle toeren draait, spreekt men van de paradoxale slaap. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten. Doorgaans word je nadien even wakker, maar te kort om het je te herinneren, vooraleer de cyclus opnieuw begint met de inslaapfase.   (bron:  https://www.demaakbaremens.org)

Wat houdt de privé workshop slaapmassage in

Tijdens de 90 minuten durende privé workshop leert de partner hoe hij/zij de fibromyalgie patiënt een ontspannen slaapmassage kan geven zodat deze de slaap bevorderd.

U komt samen naar de workshop, waarbij geen anderen aanwezig zijn dan ikzelf. De partner oefent de massage rechtstreeks op de patiënt in een rustig tempo. Na afloop ontvangt u een flesje massageolie die u thuis tijdens het uitvoeren van de massage kunt gebruiken en een uitgeschreven handleiding van de massage. De workshop is inclusief koffie/thee.

klik hier voor de tarieven